Mary sitter fängslad i ett svart och vitt rum. Hon har aldrig vistats utanför rummet och har således ingen erfarenhet av färg. I rummet finns en svart och vit bok och en svart och vit TV. Genom att läsa boken och se på TV:n skaffar sig Mary kunskap om färgers fysikaliska egenskaper. Hon lär sig att ljusets olika våglängder stimulerar tre typer av celler på näthinnan. Hon förstår att de tre celltyperna reagerar på långa, medellånga, respektive korta våglängder och att de skickar signaler till vår hjärna som tolkar dem. Mary vet snart allt om färger och färgseende och blir en världsledande expert inom området. Det finns med andra ord inget som hon inte vet om det fysikaliska fenomenet färg. En dag släpper Marys fångvaktare henne fri. När hon stiger ur sin cell får hon för första gången uppleva färg på riktigt. Hon kommer ut till en till fängelset angränsande blomsteräng, får syn på en ros och utbrister: ”Så det är så det är att uppleva rött!” Sedan ser hon sig om, noterar gräset och utropar: ”Så det är så det är att uppleva grönt!”
Berättelsen om Mary är ett tankeexperiment konstruerat av filosofen Frank Jackson 1982. Idén är att visa på att all kunskap inte har en materiell orsak. Trots att Mary som fånge visste allt om färgers fysikaliska egenskaper lär hon sig något nytt i den stund hon får erfara dem på riktigt – nämligen vad det innebär att ha en inre upplevelse av ett sinnesintryck. I fängelset var hon begränsad till att utforska färgernas objektiva egenskaper, väl fri kan hon utforska deras subjektiva kvaliteter. De subjektiva kvaliteter som ett sinnesintryck skapar i vårt inre kallas för qualia. Exempel på qualia är den inre upplevelsen av att vara uttråkad, ha ont, eller vara kär. Qualia går inte att mäta med standardiserade mått eller beskriva med naturliga språk. Vi kan veta i princip allt om en annan människas fysikaliska konstruktion, om hjärnans struktur – men aldrig veta hur det känns att vara den personen. På samma sätt kan vi veta en massa om världen, men aldrig veta hur den ses genom ögonen på någon annan.
Varje person har ett unikt sätt att uppleva världen på. Upplevelserna har olika qualia – olika subjektiva kvaliteter. I en objektiv verklighet lägger två individer märke till olika detaljer – eller om de lägger märke till samma detaljer, ger de kanske upphov till olika känslor. Tidningen Qualia vill lyfta fram studenters perspektiv på filosofi genom att fungera som en brännpunkt för tankar och idéer. Forumet är tänkt att göra plats för det mesta mellan himmel och jord (högt och lågt, idévärld och sinnevärld). Sakliga artiklar och vardagsfilosofi, intervjuer och dikter, bilder och debattartiklar strålar allt samman i en gemensam medelpunkt. Målet med tidskriften är att studenter som utforskar filosofins värld, eller världen genom filosofin, ska få lov att ge uttryck för sina erfarenheter.
Qualia är en digital tidning i bloggformat. Nytt innehåll publiceras löpande och utgörs av både redaktörernas och läsarnas bidrag. För att skapa en kontinuitet i flödet utkommer varje fredag en krönika, i vilken en av redaktionens medlemmar på något sätt sammanfattar veckan som gått.
Trevlig läsning!
Julia Bengtsson med redaktion
Skribent: Julia Bengtsson, Chefredaktör och Sidansvarig